Kuruyemiş çeşitleri ve besin değerleri nin insan sağlığına faydaları hakkında bilgiler edinmişsinizdir. Kuruyemişler, içerisindeki yüksek besin değerleri sayesinde bizlere bu faydayı sağlar. Bu yazımızda kuruyemiş çeşitlerinin içerisinde yer alan vitamin ve minerallerle beraber tüm besin değerlerini sizlere aktarmaya çalışacağız. Öncelikle inceleyeceğimiz kuruyemiş çeşitlerine bir göz atalım.
Kuruyemiş Çeşitleri
Besin değerleri hakkında bilgi vereceğimiz kuruyemiş çeşitleri aşağıdadır. İlerleyen zamanlarda diğer kuruyemiş çeşitlerini de mercek altına alacağız.
- Antep Fıstığı
- Ceviz
- Badem
- Fındık
- Kaju
- Siirt Fıstığı
- Kavrulmuş Fındık İçi
Kuruyemiş Çeşitleri ve Besin Değerleri
Kuruyemişler sağlıklı atıştırmalık seçenekleridir. Genellikle yağ oranları yüksek olsa da, içerdikleri yağlar genellikle sağlıklı yağlardır. Ayrıca iyi birer protein ve lif kaynağıdırlar. Birçok çalışma, özellikle kalp hastalıkları risk faktörlerinin azaltılması konusunda, kuruyemişlerin çeşitli sağlık yararları sağladığını göstermiştir.
Antep Fıstığı Besin Değerleri (100 gr için)
- Kalori: 562 kcal
- Toplam Yağ Oranı: 45 g
- Trans Yağ: 0 g
- Kolesterol: 0 mg
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 1025 mg
- Karbonhidrat: 28 g
- Diyet Lifi: 10 g
- Şeker: 8 g
- Protein: 20g
Antep fıstığı kolesterol seviyesini yükseltebilir. Yine de günde 56-84 gram antepfıstığı yemek, “iyi” HDL kolesterolün artmasına yardımcı olabilir. Ayrıca antep fıstığı, kan basıncı, kilo ve oksidatif durum da dahil olmak üzere diğer kalp hastalığı risk faktörlerini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Oksidatif durum, kalp hastalığına katkıda bulunabilecek olan, okside olmuş kimyasalların kan seviyelerini ifade eder .
Ceviz Besin Değerleri (100 gr için)
- Kalori: 654 kcal
- Kolesterol: 0 g
- Sodyum: 2 mg
- Karbonhidrat: 14 g
- Diyet Lifi: 7 g
- Şeker: 2,6 g
- Protein: 15 g
Birçok büyük araştırma ceviz yemenin toplam kolesterolü ve “kötü” LDL kolesterolü düşürdüğü, “iyi” HDL kolesterol seviyelerini yükselttiğini bulmuştur. Ayrıca kan basıncı ve dolaşım sisteminizden normal kan akışı dahil olmak üzere kalp sağlığı ile ilgili diğer faktörleri de iyileştirebilir. Ek olarak ceviz, birçok kronik hastalığa neden olan iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
Badem Besin Değerleri (100 gr için)
- Kalori: 576 kcal
- Kolesterol: 0 g
- Sodyum: 1 mg
- Potasyum: 705 mg
- Karbonhidrat: 22 g
- Diyet Lifi: 12 g
- Şeker: 3,9 g
- Protein: 21 g
Badem kolesterol seviyenizi artırabilir. Bununla birlikte, düşük kalorili bir diyetin parçası olarak tüketilen bademler, fazla kilolu veya obez kişilerde kilo kaybına ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, günde 28 gram badem yemek, kan şekeri seviyesinin, diyabetli kişilerde %30’a varan oranlarda azalmasına yardımcı olabilir, ancak sağlıklı kişilerde anlamlı derecede önemli değildir. Bademin tip 2 diyabetli kişilerde enflamasyonu azalttığı gösterilmiştir.
Fındık Besin Değerleri (100 gr için)
- Kalori: 628 kcal
- Kolesterol: 0 g
- Sodyum: 0 mg
- Potasyum: 680 mg
- Karbonhidrat: 17 g
- Diyet Lifi: 10 g
- Şeker: 4,3 g
- Protein: 15 g
Diğer pek çok kuruyemiş gibi, fındıkların da kalp hastalığı risk faktörleri üzerinde yararlı etkileri olduğu görülmektedir. Bir çalışma, fındık bakımından zengin bir diyetin toplam kolesterol, “kötü” LDL kolesterol ve trigliseritleri azalttığını buldu. Aynı zamanda inflamasyonu düşürdü ve kan damarı işlevini iyileştirdi.
Kaju Besin Değerleri (100 gr için)
- Kalori: 553 kcal
- Kolesterol: 0 g
- Sodyum: 12 mg
- Potasyum: 660 mg
- Karbonhidrat: 30 g
- Diyet Lifi: 3,3 g
- Şeker: 6 g
- Protein: 18 g
Kaju fıstığının besinlerin antioksidan potansiyelini arttırdığını fark etmiştir. İlginçtir ki, birkaç çalışma kaju fıstığı bakımından yüksek diyetlerin metabolik sendromu olan kişilerde kan şekerini artırabileceğini göstermiştir.
Daha büyük bir çalışma ise, kaju bakımından zengin bir diyetin kan basıncını düşürdüğünü ve “iyi” HDL kolesterol seviyelerini arttırdığını gözlemledi. Ancak, vücut ağırlığı veya kan şekeri düzeyleri üzerinde önemli bir etkisi olmamıştır.